Borowski

Zoeken naar begrippen
Borowski

cataloog | bio

Kunst in glas
Private verzamelaars zijn er gek op. Musea in Parijs en Karlsruhe reserveerden voor hen een plaats en al jarenlang stellen ze hun werken tentoon in Londen en New York. Dat is niet verwonderlijk want glasstudio Borowski levert een dergelijk opvallend design af dat het hart van glasliefhebbers er sneller van gaat kloppen. ‘We zijn inderdaad avantgardistisch in vorm en uitvoering ’ zegt Wictor Borowski een van de jonge designers van de glasstudio.
Het eigenlijke atelier van de Borowski’s ligt aan de Duits-Poolse grens maar er is ook nog een atelier in Hennf nabij Bonn.
Vader Stanislaw Borowski volgde tientallen jaren lang zijn eigen eigenzinnige weg in de glaskunst zonder ook maar enige toegeving te doen aan de commercie. Hij maakte kunst puur en zuiver en dat resulteerde snel in internationale erkenning. De gezichten die hij in zijn glaskunst tevoorschijn tovert zijn veelal surrealistisch van aard. Bijwijlen oogt het werk dramatisch bijvoorbeeld wanneer je in het gekleurd glas plotseling de contouren van een oog een mond of een neus ontdekt. Het lijkt erop dat vader Borowski een deel van zijn eigen angsten in zijn werk uitdrukt.

De zonen
Goed twintig jaar geleden namen zijn twee zonen de leiding van de glasstudio over. In 2007 vervoegde Stani-Jan Borowski het team als autonome kunstenaar maar ook designer voor het merk Borowski. Vader bleef de inspiratiebron ongeëvenaard in zijn pièces-unique maar het jonge geweld liet zich niet intomen en ging op zoek naar toegepaste kunst. Pawel en Wictor ontwierpen een kleine serie van designglaswerken met een eerlijke prijs/kwaliteit verhouding. Voor de woonkamer creëerden ze een moderne collectie ornamenten en accessoires in een vrolijke ongewone vorm en uitzicht. Vazen tafels schalen kandelaars drinkglazen… het ziet er allemaal anders uit dan mijnheer doorsnee verwacht. Het is kunst met een knipoog naar het leven met een ongecompliceerd kleurenpalet met een toetsje absurditeit. Een schaal blijft een schaal maar krijgt plots de vorm van een eend een vis of een pelikaan terwijl de wand- of tafellamp veel weg heeft van een ruimteman. Alles is handenarbeid en dat maakt dat geen enkel stuk identiek is aan het vorige. De grappige tafel in je eigen huis zal je dus maar zelden ook in de woning van je beste vriend aantreffen.
Sinds 1995 ontwerpen de twee broers ook een totaal nieuwe collectie verlichting in glas en sinds 2000 hebben ze zich ook nog toegelegd op glasobjecten voor de tuin. Schitterend hoe het zonlicht zich weerspiegelt in de opmerkelijke kleurrijke voorwerpen. En om het even over kleur te hebben: je zou soms denken dat Pawel en Wictor Borowski de klanten absoluut deelachtig willen maken aan hun eigen levensvreugde die zich uit in een samenspel van blauw groen geel paars rood roze zwart…. Bij hen geen spoortje van kleurloosheid of steriliteit integendeel een uitbarsting van geestdrift en enthousiasme. En het is algemeen geweten dat wie iets nieuws brengt geen angst hoeft te hebben van de toekomst. En dat geldt zeker ook voor de Borowski’s.

Frans Vanhove Art Gallery

Bondgenotenlaan 125
B-3000 Leuven
tel.: +32 16 58 53 00
mob.: +32 495 55 71 57
BTW: BE 0861 989 510
info@fransvanhove.be
www.fransvanhove.be

Openingsuren

Maandag        13:00 – 18:15
Dinsdag   13:00 – 18:15
Woensdag   10:00 – 18:15
Donderdag   10:00 – 18:15
Vrijdag   10:00 – 18:15
Zaterdag   10:00 – 18:15
Zondag   gesloten

Nieuwsbrief

 

 

Door in te schrijven op onze nieuwsbrief, verklaart u zich akkoord met ons privacybeleid. U kan steeds beslissen u uit te schrijven.